Je hoeft niet de hele trap te zien om de eerste stap te zetten!

Gefeliciteerd. Je hebt het de eerste stap gezet en een adviesgesprek aangevraagd.

De kans is groot dat nu lichtelijk de β€˜paniek of twijfel toeslaat’ waardoor je er ineens niet meer zo zeker van bent wat je werkelijk voelt.

Je bent trots op jezelf dat je de eerste stap hebt gezet en jezelf serieus hebt genomen en tegelijkertijd voelt het alsof je overmand word met β€˜wat als…’ gedachten. Wat als het nu weer niet lukt. Wat als het niet goed voelt?”.

Al deze gedachtes en dubbele gevoelens zijn niet raar en heel normaal. Mijn advies is ook om ze serieus te nemen. Want ze willen je iets vertellen en duidelijk maken.

Wat je ook voelt, of het nu weerstand is, angst of euforie, neem het in ieder geval serieus en onderzoek het.

Op deze manier biedt jij jezelf de kans om op te komen voor je eigen belangen, eventuele veranderingen te evalueren en zo jezelf beter te begrijpen.

Gevoelens als angst en weerstand kunnen ook je groei belemmeren en je blokkeren wat leidt tot innerlijkeconflicten of stagnatie.

Onderstaande oefening kan je helpen je gevoelens te onderzoeken

Ga op een plek zitten waar je rustig na kan denken en niet gestoord wordt. Kortom waar jij je veilig en op je gemak voelt.

Breng je gevoelens in kaart.

  • Hoe voel ik mij op dit moment. Schrijf hierbij alles op wat jou te binnen schiet.
  • Hoe voel je je bij de gedachte dat je je hebt aangemeld voor een adviesgesprek. Wees hierin aardig voor jezelf

Beschrijf je Reactie

Schrijf op hoe je je jezelf voelt en welke gedachtes de overhand nemen nadat je je hebt ingeschreven en probeer hier zo eerlijk mogelijk over te zijn naar jezelf.

Onderzoek de Reden van je jou gevoel.

Vraag jezelf af: Waarom voelde ik dit? Schrijf je gedachten op, zonder oordeel. Dit helpt om de onderliggende redenen te verkennen. Mogelijke redenen kunnen zijn:

  • “Ik ben bang om iets nieuws te leren en te falen.”
  • “Ik vind het ongemakkelijk om uit mijn routine te stappen.”
  • “Ik ben bang dat ik mij niet begrepen ga voelen.”

Wat zijn de mogelijke gevolgen als ik niets doe?

Reflecteer op wat er zou gebeuren als je aan deze weerstand of angst blijft vasthouden. Schrijf op hoe dit je situatie zou kunnen beΓ―nvloeden op korte en lange termijn. Bijvoorbeeld:

  • “Als ik niet het gesprek aan ga dan………
  • “Ik zou nieuwe ervaringen missen die mijn leven interessanter kunnen maken.”
  • “Ik zou in mijn huidige comfortzone blijven, maar geen levensgeluk ervaren””

Zoek de Positieve Intentie

Vaak heeft weerstand een positieve intentie, zoals zelfbescherming of stabiliteit. Vraag jezelf af: Waarvan probeert mijn weerstand  of angst mij te beschermen? Dit kan je helpen om meer begrip te krijgen voor jezelf. Bijvoorbeeld:

  • “Mijn weerstand probeert me te beschermen tegen het gevoel dat ik …….”
  • “Mijn weerstand beschermt me tegen de angst voor afwijzing of mislukking.”

Herken Patronen

Kijk of je patronen kunt ontdekken in de situaties waarin je weerstand voelt. Komen dezelfde thema’s terug, zoals angst voor het onbekende, perfectionisme, of de behoefte aan controle? Dit inzicht kan je helpen om toekomstige weerstand sneller te herkennen.

Resultaat van de Oefening:

Na het doorlopen van deze stappen heb je meer inzicht in waar je weerstand vandaan komt, wat je wilt beschermen, en wat de mogelijke gevolgen zijn. Dit helpt om bewuster om te gaan met toekomstige situaties waarin je weerstand voelt en maakt het makkelijker om weloverwogen keuzes te maken.

Wanneer gewenst kunnen wij jouw bevindingen ook meenemen in ons advies gesprek.

Heel veel succes.

Liefs Marjan.

>
Open chat
Welkom bij Praktijk Tupay, hoe kan ik je helpen?