Voor wie

Ik help hoogsensitieve mensen om zichzelf beter te leren begrijpen en om te kunnen gaan met hun hoogsensitiviteit. Weet je niet zeker of je hoogsensitief bent maar herken je je wel in eerder genoemde klachten, neem dan gerust contact op en dan kijken wij samen of ik je al dan niet verder kan helpen.

Vaak gaan hoogsensitieve mensen ‘anders’ om met ingrijpende gebeurtenissen, dit komt door  de diepere verwerking die een hsp-er  heeft.  Reguliere traumatherapie lijkt soms niet voldoende aan te slaan omdat de hulpverlener niet altijd rekening houdt met de kanten/ eigenschappen van van een hoogsensitief persoon, met mogelijk misdiagnose tot gevolg.

Net als het eerder beschreven onkruid. Je kan dat wat boven de grond zichtbaar is weghalen maar als je niet weet waardoor (je persoonlijkheidskenmerken als hsp-er) het groeit, blijf je jaren in therapie zonder enig resultaat.

Je kunt geen oude kaart gebruiken om een nieuw land te vinden

Hoogsensitieviteit (HSP)

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ongeveer 1 op de 5 mensen hoogsensitief is. Dit is geen aandoening maar een persoonlijkheidskenmerk. Je hersenen verwerken prikkels anders dan anderen. Hierdoor krijg je veel meer informatie binnen, die je vervolgens diepgaander verwerkt. Hierdoor moet je vaker rust nemen om al deze informatie te kunnen verwerken.

Soms kan het waarnemen van prikkels uit je omgeving te veel worden, geluid kan te hard zijn, het licht te fel of de temperatuur is heet of koud etc. Daar waar anderen mensen bijvoorbeeld wel drie afspraken achter elkaar kunnen inplannen lukt dat bij een HSPer vaak niet: Het vieren van verjaardagen of het bezoeken van feesten wordt vaak als intens ervaren. Mogelijk probeer je tevergeefs je aan te passen aan het tempo van je omgeving waardoor overprikkeling het gevolg is en je allerlei klachten kunt krijgen. Als je echter leert om hersteltijd in te plannen dan heb je meer tijd om te genieten van de kwaliteiten die je als hoogsensitief persoon hebt.

Het is belangrijk dat je als hoogsensitief persoon je bewust bent van jouw persoonlijkheidskenmerken, zodat je op tijd rust kan nemen of juist op pad gaat om onderprikkeling te voorkomen. Ik help je graag bij het ontdekken van wat voor jouw werkt.

Vaak zien wij dat emotionele prikkels zich op termijn kunnen uiten in lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid en darmklachten.

Kwaliteiten van hoogsensitieve personen.

 • Je kunt je goed inleven in anderen
 • Je bent behulpzaam
 • Betrouwbaar
 • Verantwoordelijkheidsgevoel
 • Sterke intuïtie
 • Open-Minded
 • Zorgzaam
 • Grote geheel zien
 • Conscientieus
 • Rijke innerlijke verbeeldingskracht
 • Humor
 • Vinden originele oplossingen in complexe situaties

Trauma

Iedereen kan in zijn leven te maken krijgen met een ingrijpende gebeurtenis waardoor je hele wereld op zijn kop komt te staan. Als hoogsensitief persoon krijg je meer prikkels binnen, die je vervolgens ook nog eens diepgaander verwerkt, wat vervolgens voor een intense impact kan zorgen.

Een niet hoogsensitief persoon zal jouw reactie ook niet altijd kunnen begrijpen. Wanneer jouw omgeving geen begrip toont voor de heftige indrukken die je te verwerken hebt, kunnen deze gebeurtenissen vast gaan zitten in je lichaam op zowel lichamelijk als geestelijk gebied, waardoor lichamelijk en/of psychische problemen ontstaan. Te denken valt aan depressie, angsten, negatief zelfbeeld, , slechte concentratie, spijsverteringsklachten, rugklachten, hoofpijn, buikpijn

Veelal wordt trauma behandeling aangeboden vanuit de reguliere hulpverlening (GGZ), soms helaas zonder enig resultaat. Cliënten met en zonder hoogsensititeit worden vaak op dezelfde manier gezien waardoor onderliggende persoonlijkheidskenmerken niet voldoende meegenomen worden tijdens de behandeling.

Heb je iets ingrijpends meegemaakt en wil je daar mee leren omgaan, neem dan gerust contact op. Dan kijken wij samen wat er op dat moment nodig is voor jou.

Contact

 

contact@praktijktupay.nl

06-20500091

KVK: 91679907

BTW: NL004908694B89

Bezoekadres:

Beuningen ( op afspraak)
Schoenaker 10, 6641 Beuningen SZ

Elst ( op afspraak)
Nieuwe Aamsestraat 32, 6662 ND Elst

"Ik val als CAT-therapeut onder GAT-Wkkgz klachtrecht en GAT-tuchtrecht bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). Voor meer informatie over mijn klachtenregeling zie: gatgeschillen.nl"
Open chat
Welkom bij Praktijk Tupay, hoe kan ik je helpen?