Over mij

Wie ben ik?

Lang heb ik mij afgevraagd wat maakte dat ik mij zo ‘anders’ voelde dan anderen. Waarom ik zo diep over bepaalde thema’s na kon denken, mijn stemming soms ineens zo kon veranderen en waarom ik niet net als iedereen van verjaardagsfeestjes hield.

Uit schaamte en om niet ‘raar’ gevonden te worden deed ik maar gewoon mee met wat er verwacht werd. Nadat ik de opleiding Facilitaire Dienstverlening & mijn middenstandsdiploma met succes had afgerond merkte ik dat het het vinden van een betaalde baan vanwege mijn visuele beperking  destijds lastig was.. Al vrij snel werd ik afgekeurd d.m.v. een vragenlijst, wat mijn gevoel van ‘niet goed genoeg zijn’ versterkte.

Mijn leven veranderde toen ik besloot om als vrijwilliger naar Peru te gaan, waar ik vervolgens een stichting heb opgericht voor mensen met een beperking. Ik vond het fijn om van betekenis te zijn voor anderen, want dat lukte mij destijds niet in Nederland, Ik ontmoette veel alleenreizende personen, voor wie de meesten de reis naar Peru meer een reis naar zelfontdekking was. En achteraf gold dat ook voor mij. Ik merkte hoe gemakkelijk er gesprekken ontstonden tussen medereizigers. Doordat je elkaar niet kende, konden ‘de maskers’ af die ik jaren op had om er maar bij te horen. En ik zeg bewust maskers want ik had er niet één, maar voor elke situatie een. (eentje voor op school, thuis, de dansschool, en eentje om de leuke lieve partner mee te kunnen zijn). Ik merkte dat met ‘vreemden’ je makkelijker de diepte in ging en al gauw werden er persoonlijke verhalen gedeeld. Het diepe nadenken begon in mijn voordeel te werken. Ik wilde steeds meer weten over bepaalde levensthema’s en voor ik het wist begon ik aan diverse cursussen, trainingen en uiteindelijk de opleiding tot psychosociaal therapeut. Maar toch voelde het nog niet helemaal kloppend en dekte dat niet helemaal de lading.

Naarmate de tijd verstreek ontmoette ik steeds meer gelijkgestemden en werd ik mantelzorger van iemand met psychische kwetsbaarheid. We konden uren praten, geen onderwerp was te gek of taboe. Tijdens de reguliere hulp die hij op dat moment kreeg, ontdekten wij dat het hem niet lukte om met zijn behandelaren die diepgang te bereiken. Die had hij nodig om de diepgewortelde overtuigingen te kunnen doorbreken, waardoor het effect van langdurige gedragsverandering ontbrak. Het voelde voor ons alsof ze onkruid aan het wieden waren zonder de wortel te behandelen. Doordat wij daarop vastliepen ontdekte wij dat een holistische benadering meer bij ons aansloot i.p.v. de traditionele therapie.

Inmiddels ben ik na vele zelfonderzoeken en studies erachter dat ik een hoogsensitieve high sensation seeker ben en werk vanuit een holistische benadering en levenswijze. Heb ik ervaren dat wij van jongs af aan vanuit ouders/verzorgers, school en de omgeving al leren dat wij iets moeten bereiken in het leven om gelukkig te worden. Leuke baan, partner, kinderen, mooi huis etc. Maar mijns inziens kan dit ook als een valkuil werken en stel je mogelijk je eigen geluk uit. Werken aan geluk door te zoeken naar….. is uitgesteld geluk want als je dan uiteindelijk die droombaan hebt, dat mooie huis of die leuke partner, vraag je je af waarom je niet gelukkig bent. Als mens vergeten wij te kijken naar wat er om ons heen gebeurt in het hier en nu omdat wij maar blijven focussen op dat ene doel.

De quote “Je hoeft niet de hele weg te zien om de eerste stap te zetten” vind ik daarom voor mij ook heel erg passend.

Sinds dat kwartje bij mij gevallen is, ervaar ik vreugde over de dingen en ben ik, in tegenstelling tot vroeger blij dat ik nu ‘anders’ ben.

De naam Tupay voor mijn praktijk was een logische keuze, want in Peru ben ik mijzelf opnieuw gaan ontmoeten.

Mensen die mij kennen weten dat:

● Ik blij word van de symboliek van de dingen in het leven en van woordgrappen.

● Ik houd van lekker eten en de veelvoud van kruiden, specerijen & pepers.

● Dagelijks wandelen mij helpt om te ontspannen.

● Dat voor mij begrippen als beste vriend(in), lievelingseten of favoriete vakantie niet veel zeggen omdat dingen voor mij afhangen van de context. Met de een vind ik het fijn om te gaan wandelen, met de ander ga ik juist graag een hapje eten.

● Ik niet de meest gezellige persoon ben om in de avond t.v. mee te kijken omdat ik vaak dan op de bank in slaap val.

● Ik mij serieus afvraag waarom onze kat besluit zich terug te trekken op de kattenbak, vlak voordat ik besluit heerlijk te ontspannen op de bank.

● Dat ik synesthesie heb, wat voor mij betekent dat ik kleuren zie in letters, cijfers, namen, dagen van de week etc.

● Ik elke dag graag kaarsjes aansteek in huis omdat dat ik erg gezellig vind.

● Lichtpuntjes voor mij heel belangrijk zijn, hoe groot of klein ze ook zijn. Die houden mij op de been, zorgen voor warmte en bieden troost en hulp in moeilijke tijden.

Contact

 

contact@praktijktupay.nl

06-20500091

KVK: 91679907

BTW: NL004908694B89

Bezoekadres:

Beuningen ( op afspraak)
Schoenaker 10, 6641 Beuningen SZ

Elst ( op afspraak)
Nieuwe Aamsestraat 32, 6662 ND Elst

"Ik val als CAT-therapeut onder GAT-Wkkgz klachtrecht en GAT-tuchtrecht bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). Voor meer informatie over mijn klachtenregeling zie: gatgeschillen.nl"
Open chat
Welkom bij Praktijk Tupay, hoe kan ik je helpen?