π™πžπ€πžπ«π‘πžπ’π 𝐒𝐬 𝐝𝐞 𝐯𝐒𝐣𝐚𝐧𝐝 𝐯𝐚𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐒𝐧𝐠.⁣
β£β€œWe hebben het toch goed? Je weet nooit wat je op het spel zet als je het roer omgooit” Met haar hoofd begreep mevrouw (uit de vorige post) deze gedachte vanuit haar omgeving heel goed. Ze had zekerheid op vele vlakken, maar hoe kan het dan dat ze zich toch niet echt gelukkig voelde vroeg ze zich af.
⁣
Als mens hebben wij allemaal behoeftes en verlangens. Hierbij kort het verschil.
𝐁𝐞𝐑𝐨𝐞𝐟𝐭𝐞𝐧⁣ hebben wij nodig in het leven. Het is de basis voor je persoonlijke drijfveren, om goed voor jezelf te kunnen zorgen. De basisbehoefte zijn bij iedereen hetzelfde alleen geeft iedereen een andere invulling/kleur aan. Ze kunnen gekleurd worden vanuiuit sociale verwachtingen of aannames over wat we denken nodig te hebben om bijvoorbeeld geaccepteerd en geliefd te worden. ⁣

Willen je op een gezonde manier oud worden zonder teveel fysieke klachten, dan heb je te luisteren naar de signalen van je mentale welzijn. Negeer je langere tijd je mentale welzijn dan krijg je te maken met lichamelijke klachten en heb je over de jaren heen ineens last van buikpijn, hoofdpijn, spieren of anderzins.

(In geval van mevrouw. Ze had een goede functie maar voelde zich er niet gelukkig. Er was weinig ruimte voor creactivitiet en nieuwe input vanuit haar kant. Prive idem. Sparren over nieuwe projecten, andere vakanties etc werden afgedaan met: “het gaat toch goed zo”. Ze is gaan geloven dat wat ze dacht ook niet handig was, merkte op dat ze liever haar ideeen verzweeg en korter lontje kreeg. Om dat rot gevoel te onderdrukken is ze weer begonnen met roken. Haar behoefte persoonlijke groei, verbinding met anderen onderdrukt ze telkens weer.
⁣
π•πžπ«π₯𝐚𝐧𝐠𝐞𝐧𝐬: Deze zijn eerder gericht op persoonlijke ontwikkeling, groei dromen en passies dan op bezittingen. Het is mooi als ze er zijn en je kan doelen stellen om ze te bereiken. Ze worden gevoed door inspiratie & passie.en zijn gericht op het verrijken van je leven. Terwijl behoeftes gevoed kunnen worden vanuit angst en onzekerheid. Je kunt het gevoel van tekort ervaren en ze zijn gericht op het vullen van een leegte en het vermijden van negatieve gevoelens.

πŸ€” Ter overdenking
1️⃣ Staat jouw werkgever of partner open voor het feit dat jij dingen ‘anders’ wil doen?
2️⃣ Word jij gestimuleerd om te groeien en je te ontwikkelen of houdt jouw omgeving je liever in het oude/ bekende?
3️⃣ Mogen jouw kinderen andere keuzes maken of probeer je ze te ‘behoeden voor een misstap’ in het leven?

Soms kan eerlijk zijn naar jezelf best confronterend en pijnlijk zijn. Maar gelukkig heb je altijd een keuze.
β–ͺ Doorgaan met je oke leven (en blijven dromen over hoe mooi het zou kunnen zijn en blij zijn met af en toe die ene zoen/knuffel van je partner of compliment van je werkgever
β–ͺ Jouw verlangens omzetten naar doelen en je mooiste leven gaan leven en dat voorbeeld doorgeven aan je kinderen.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

>
Open chat
Welkom bij Praktijk Tupay, hoe kan ik je helpen?